header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Severoamerické intervence v Latinské Americe - 2- Mexiko

ROZKOUSKOVÁNÍ MEXIKA -   Texas - území větší než Francie - vždy patřil, od příchodu dobyvatelů, koruně Španělska a pak nezávislému Mexiku.  Koloniální správa zde zachovávala poměrnou kontrolu díky spojenému působení vojenských posádek a katolických misionářů. Byly to tzv. Presidios (pevnosti). Již v XVIII. století se španělské rodiny usazovaly v Texasu. Ale kolem roku 1817 se začal projevovat proces infiltrace - dnes bychom řekli "ilegální přistěhovalectví". Yankeeové, Němci, Poláci, dokonce i důstojníci a vojáci z Napoleonovy armády sem byli vyhnáni správními úřady po srážkách se španělským katolickým obyvatelstvem.

  Opravdová potíž začala, když 300 anglosaských rodin dostalo povolení od mexického kongresu, aby se usadily na 30 000 hektarech půdy, která jim byla přidělena zdarma. Opětně zavedly otrokářství - které bylo v Mexiku zrušeno - a mexická vláda tehdy svolila k tomu, že udělá výjimku a tuto praxi novým příchozím povolila.


  V prosinci 1826 jeden dobrodruh - Hayden Edwards - vyhlásil "Svobodnou republiku Fredonii", která byla rychle mexickou armádou zrušena. Další pokus o nezávislost rovněž následujícího roku neuspěl. Začaly se objevovat podnětné publikace v různých státech Unie, které pranýřovaly Mexiko, že je vinno tím, že se "zmocnilo" Texasu.


  V roce 1835, ve chvíli, kdy v Mexiku byla schválena nová ústava, jež byla počátkem vnitřního konfliktu mezi federalisty a centralisty, yankeeovský osadník Stephan Austin vyhlásil nezávislost Texasu. Spojené státy tedy využily této příležitosti, která favorizovala jejich . dobyvačné plány. Vyslaly z New Orleansu lodě se zbraněmi a municí.


  Mexiko dovedlo ze své strany prosadit respekt ke své svrchovanosti a vyslalo slavného generála Santa Anna. Po několika úspěších mexických armád u San Patricio, Encinal del Perdido a El Alamo - které předkládaly noviny veřejnému mínění Spojených států jako porážku vznešené věci - byl Santa Anna 21. dubna 1836 u San Jacinto, poražen. Byl zajat a donucen podepsat leoninskou (jednostranně výhodnou) smlouvu v Puerto Velasco dne 14. května 1836. Tam bylo dohodnuto, že Mexičané se stáhnou z Texasu na břeh řeky Rio Bravo. Smlouva předpokládala, že "veškerý soukromý majetek zahrnující koně, černé otroky, jsoucí v rukou mexické armády, nebo který přešel na tuto armádu, bude vydán veliteli texaských sil."


 Lépe vyzbrojené texaské jednotky prosadily dohodu, která sehraje po dvanácti letech významnou úlohu v dělení více než poloviny mexického území. Severoamerická podpora texaských dobrodruhů bude potvrzena ve čtyřicátých letech prezidentem Johnem Tylerem, který prohlásil ve věci oddělení Texasu od Mexika toto:


 "Samotná pravděpodobnost, že by mohlo být zrušeno otroctví na sousedních územích, musí být dostatečným důvodem k jejich anektování.


 V roce 1845 Texas vstupuje do Unie jako otrokářský stát. Volební kampaň vedená Tylerovým nástupcem Jamesem Polkem - prezidentem Spojených států v letech 1846 až 1850 byla vedena pod heslem "Anexe Texasu nebo smrt". (Činila narážku na yankeeovskou hranici a na území vyrvaná Mexiku).

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .