header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Spojené státy - nedokončený sen - 1. Dlouhý pochod afroameričanů

Co se stalo se snem Martina Luthera Kinga, o němž hovořil v srpnu 1963 ve Washingtonu před 250 000 černých i bílých osob shromážděných, bok po boku? Byl to sen mnohobarevné Ameriky, konečně zbavené rasismu, chudoby a vykořisťování.

  Ani dnes, po 35 letech, se jeho sen stále nerealizuje a Afroameri-čané se nacházejí v ještě horší situaci než v roce 1963. V ještě horší než před zákonem o občanských právech, který byl vyhlášen v roce 1964.  Boje Afroameričanů za navrácení jejich občanských práv trvaly víc než 40 let, než se dosáhlo vítězství aspoň v textech z roku 1970. A to díky akcím pohříchu často neuspořádaným Malcolma X., Martina Luthcra Kinga, Černých panterů, právníků z NAACP, bílých i černých liberálú a radikálů z demokratické strany.


  Po zavraždění Malcolma X. v roce 1965 a Martina Luthera Kinga v roce 1968. kde se klene stín FBI, nemilosrdná represe téměř zcela zmařila vzpouru Afroameričanů i dalších menšin v sedmdesátých letech. Byla to opravdová tajná válka mezi vnitřní disidencí vedená FBI a CIA v rámci Programu COINTELPRO (Counter Intelligence Program). Skrývaná, ale masová ofenzíva proti levicovým organizacím a skupinám, komunistické straně, mírovým hnutím, černochům. studentům a jiným demokratickým silám. Tento program měl za cíl "demaskovat, rozložit, destabilizovat, zdiskreditovat nebo neutralizovat". Podle potřeby zabít vůdce, členy nebo sympatizující těchto skupin. Uskutečňování tohoto plánu řízené ředitelem FBI Hooverem, který prohlásil, že Černí panteři jsou "největší hrozbou, jež visí nad národní bezpečností" mčlo nakonec za následek od září 1968 do prosince 1969 policejní vraždy 14 vůdců Panterů a uvěznění stovek aktivistu. Někteří jsou dodnes ve vězení a ohrožení, že tam skončí své dny.


  I když je již 20 let tento program oficiálně opuštěn, stále ještě funguje, jak to dokazují persekuce, jež ještě dnes jsou namířeny proti Leonardu Peltierovi, indiánskému vůdci z American Indián Movement, který byl odsouzen na doživotí do vězení v roce 1976, a proti Numia Abu Jamalovi, černému novináři, dřívějšímu mluvčímu Černých panterů z Philadelphie, který byl odsouzen na smrt v roce 1982.

 Oba jsou obětmi komplotu zorganizovaného FBI a soudních procesů poznamenaných četnými nesprávnostmi.

  Dnes nejsou žádné velké národní černošské organizace mající jakousi strukturu. Nejsou žádní charismatičtí vůdcové, žádné masové hnutí.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .